3D принтирането е технология, която пренася неща от дигиталния във физическия

...
3D принтирането е технология, която пренася неща от дигиталния във физическия
Коментари Харесай

Димитър Балев: 3D принтерите са за хора, които искат бързо да създават нещо ново и интересно

3D принтирането е технология, която придвижва неща от цифровия във физическия свят и противоположното. Тя разрешава да се основават обекти по няколко разнообразни метода и може да бъде прилагана в медицината, в машинопроизводството, автомобилостроенето, в неща с по-специфично  приложение. Това сподели в предаването " Човекът на фокус “ на Радио " Фокус “  Димитър Балев – шеф на RE3D, 

3D принтерите разрешават доста бързо да се създадат разнообразни итерации на един и същи артикул. " Хората, които желаят бързо да основават нещо ново и друго, могат да употребяват 3D принтери и да бъдат сполучливи с това “, изясни той. 

Димитър Балев описа, че концепцията за разработване на суровините, с които работят 3D принтерите, от рециклирани материали се появява още през 2017 година измежду група възпитаници, членуващи в клуб по предприемачество към Математическата гимназия във Варна. " Започнахме с концепцията, че би трябвало да  направим тази промишленост малко по-устойчива, усъвършенствана. Има способи за назад събиране, които могат да бъдат потребни за преработване на материалите. Имаше доста благоприятни условия тогава, никой не го правеше в Европа в огромен мащаб и по тази причина си казахме – ок, има опция, има потребност, хората мислят по какъв начин да опазят околната среда “, описа предприемачът. 

FDM е най-разпространената технология на 3D принтиране, а суровините при нея са полимери, изясни той. " Единият тип е пластмаса, сходна на тази, употребена за пластмасовите бутилки, само че със специфичен съставен елемент. Имаме различен материал, изработен от царевично нишесте и основан на биополимер. Новите типове пластмасови принадлежности за еднократна приложимост в Европейски Съюз са правени от подобен материал, т.е. той е рециклируем при специфични условия, може да се компостира и е по-щадящ за околната среда “, изясни той. 

Производството на произведения посредством 3D принтери е развой, който щади околната среда повече от стандартните способи, само че при него също има генерирани боклуци. " Затова ние целим да съберем този боклук, да го преработим и да го върнем назад в кръга на потребление, с цел да може 3D принтирането да стане все по-използвано и методът, по който  бъдеще се употребяват по-голяма част от продуктите. Имаме серия, която е напълно от нерециклирани съставни елементи, имаме и такава с миксирани материали “, добави Балев.  

Фирмата към този момент развива сполучлив бизнес и в прилежащите Румъния и Гърция, а задачите са разширение на гамата артикули и осъществяване на пазарите в Европа.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР